Școala: obligație şi investiție în viitor

A început şcoala... Fãcutã sã lumineze mintea omului şi sã-i încãlzeascã sufletul, şcoala este purtãtoarea de peste milenii a înțelepciunii şi a cunoaşterii umane. Ea este un atlas în care sunt prezentate toate domeniile. Dacã ai ascultat "cea dintâi învãțãturã" poți pãtrunde în universul magic al umanitãții. Oare cine poate sã aibã o pãrere proastã despre aceasta - şcoala? Probabil cei care nu învațã...

Sociabilitatea este un punct de referințã foarte important pentru noi oamenii - suntem duşi de mici la cãmin, grãdinițã şi mai târziu la şcoalã, toate acestea pentru a socializa, pentru a ne integra în societate. Beneficiile şcolii sunt multiple, printre care educația este pe primul loc. Ea este izvorul întregului bine din lume. O bunã educație, aşa cum spunea şi Imanuel Kant, este "ceea ce ne rãmâne dupã ce am uitat tot ce-am fost învãțați". Tot el ne învațã cã "inima educației este educația inimii", iar "înțeleptul învațã din propria-i gândire, oamenii obişnuiți învațã din experiențã, cei proşti învațã de nevoie, iar cei rãi învațã din instinct".

În cursul anilor de şcoalã ne descoperim unele înclinații (calitãți, chiar defecte) pentru anumite obiecte de studiu care ne vor conduce spre viitoarea profesie.

*Relațiile interumane

*Prietenie;

*Amiciție;

*Relație de cuplu;

Școala... unii fac pasiune pentru ea. Îi şi vedeți: în prima bancã, cu ochelari postați savant pe nas şi cu buricile degetelor pãtate de cerneala luptelor date pe coala de hârtie. Alții o gãsesc simpaticã. Un mod de a-şi etala eticheta hainelor - ultima colecție x sau y, câteva flirturi cu un/o coleg/ã, şi apoi s-a terminat şcoala...

Ce rol are şcoala? În primul rând ne învațã responsabilitatea fațã de viațã - începe odatã cu scrierea temelor, apoi cu examenele: tezele, capacitatea, bacalaureatul, facultatea, viitoarea profesie, o diplomã nu stricã nimãnui, cu condiția ca posesorul ei sã aibã dorința de a mai învãța ceva şi dupã absolvirea şcolii.

În al doilea rând ne formeazã ca oameni cât priveşte conduita noastrã moralã, cât şi modul de a ne raporta cu ceilalți (familie, prieteni, strãini).

Cât priveşte perspectiva biblicã, suntem înzestrați cu un spirit iscoditor şi cu dorința de a învãța, de a descoperi lucruri noi chiar şi despre natura creatã de Dumnezeu; asta produce o satisfacție şi o bucurie, nu pe termen scurt, dar sigur pe termen lung. Capacitatea de a gândi şi de a învãța sunt darurile lui Dumnezeu:

"Nimeni sã nu-ți disprețuiascã tinerețea, ci sã devii un model pentru toți cei care cred: în cuvânt, în purtare, în iubire, în credințã, în nevinovãție (...) preocupã-te de lecturi, de predicã şi de învãțãturã. Nu neglija darul care este în tine şi care ți-a fost dat (...). Ai grijã de tine şi de învãțãturã, stãruie în acestea, cãci fãcând astfel, te vei mântui şi pe tine, şi pe cei care te ascultã"( 1Tim 4,12-14).

Aşadar, şcoala reprezintã o obligație pentru cã doar astfel investim în propriul nostru viitor, doar astfel devenim oameni dupã chipul şi asemãnarea lui Dumnezeu care este ştiința şi Învãțãtorul suprem.

Pr. Marius Ilieş

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com