Isus Cristos, lumina lumii, a înviat!

În acest an creştinii catolici, ortodocşi şi protestanți celebreazã la aceeaşi datã sãrbãtoarea Învierii Domnului, astfel cã în acest an ne putem bucura împreunã de aceastã sãrbãtoare în care este concretizat misterul credinței noastre.

Paştele, ne spune Catehismul Bisericii Catolice, nu este pur şi simplu o sãrbãtoare printre altele. Este sãrbãtoarea sãrbãtorilor, solemnitatea solemnitãților, aşa cum Euharistia este sacramentul sacramentelor. Sfântul Atanasie îl numeşte Duminica Mare, dupã cum în Orient, Sãptãmâna Sfântã este numitã Sãptãmâna Mare. Când celebrãm Paştele şi cântãm biruința învierii, devenim beneficiarii fericiți ai victoriei Domnului vieții asupra morții şi ne transformãm în vestitorii triumfului iubirii sale pentru lume, o pecete de iubire definitivã a lui Dumnezeu.

Dumnezeu Fiul, Isus Cristos, a fost trimis în lume de Tatãl pentru a ne face conştienți de aceastã mare iubire. Dumnezeu Tatãl a dãruit totul omenirii prin Fiul, din iubire. Prin jertfa lui Isus Cristos noi am fost rãscumpãrați pentru totdeauna. Acest mare mister îl celebrãm în fiecare zi când participãm la Sfânta Liturghie, dar într-un mod mai solemn trãim acest mister în sãrbãtoarea Învierii Domnului.

Aceastã trãire este cu atât mai intensã cu cât creştinul, atras de harul primit de la Duhul Sfânt, se lasã mişcat şi nu refuzã sã rãspundã glasului inimii care îl cheamã în aceste zile la o comuniune specialã. Aceastã comuniune este cel mai mult vizibilã în noaptea Învierii când este celebratã Vigilia pascalã, în momentul binecuvântãrii focului, când lumina este dãruitã creştinului. Fiecare, dupã ce primeşte lumina, o dãruieşte şi aproapelui sãu, observându-se astfel, comuniunea care existã între credincioşi. Lumina ne ajutã sã observãm ceea ce nu se vede clar, ceea ce este obscur. Pãcatul este cauza acestei obscuritãți, cauza întunericului din sufletul nostru. Prin luminã, întunericul dispare iar noi ne simțim în siguranțã, nu ne mai este teamã sã înaintãm în drumul nostru.

De aceea Cristos, lumina veşnicã, cu ocazia sãrbãtorii Paştelui ne întãreşte credința, ne reînvie speranța şi ne reînnoieşte iubirea.

Sã profitãm cât mai mult de aceste zile pline de har şi sã nu lãsãm ca obscuritatea şi ceața lumii contemporane sã ne pericliteze libertatea; sã nu ne lãsãm înşelați de atracțiile false propuse de societatea în care trãim pentru ca astfel sã ne putem bucura la sfãrşitul sãrbãtorilor pascale de roade care sã rãmânã şi care sã ne însoțeascã pe tot parcusul vieții, nu doar în câteva momente din an!

Cristos a înviat!

Sem. Claudiu Ciubotaru

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com